Anmälan
Anmälan till vår konståkningsskola gör du under fliken Konståkningsskola.
Klädsel och hjälm
Det är bra om ditt barn har bekväma kläder som ger rörelsefrihet på isen. Tänk på att inte klä ditt barn för varmt och att handskarna inte är allt för stora.
Alla barn som är på isen i konståkningsskolan använder hjälm. Se till att den sitter stadigt, en tunn mössa som sitter tajt under hjälmen kan vara bra.
Märk hjälmen med barnets namn på en lapp som sitter framtill på hjälmen.
Skridskor och skridskovård
Det finns många olika skridskor att välja på som fungerar i skridskoskolan, men vi rekommenderar riktiga, stadiga skridskor. De har lång hållbarhet. Det går att köpa begagnade skridskor som fungerar utmärkt. Det andra alternativet är enklare och billigare skridskor, eventuellt med taggar, som finns att köpa i en sportaffär.
När barnen kommer från isen, torka av skenorna med en trasa (för att undvika rost) och trä på mjuka skydd som förvaring till nästa pass. Till och från omklädningsrummet använder vi plastskydd. Varje promenad på annat underlag än is förstör skenorna och gör det mer eller mindre omöjligt att åka.
Skridskorna måste vara slipade för att barnet skall kunna röra sig rätt och lätt på isen. Man bör slipa skridskorna regelbundet, kanske 1–2 gånger per termin.
Viss utrustning för utlåning finns.
Föräldrarna
De första 2–3 gångerna på terminen kan en förälder vara med på isen – de allra minsta barnen kan ha svårt att överhuvudtaget stå på isen till att börja med. Föräldrarna ska då själva ha skridskor och hjälm på sig. Man får inte ha skor på isen eller i båsen.
Vad händer efter konståkningsskolan
När barnen har lärt sig grunderna och klarar de moment som ingår i konståkningsskolan, så kanske de vill fortsätta i träningsgrupp i konståkning. Då tränar barnet på fler moment inom konståkning och får en chans att utveckla sig till isprinsessa/isprins.
Föreningen kommer ha uppvisningar där även konståkningsskolan är med. Det är ett tillfälle då självkänslan hos åkarna växer och de får visa sina nyvunna kunskaper för föräldrar, mor- och farföräldrar och övrig släkt och vänner.
Tränare
Konståkningsskolans tränare är utbildade inom Svenska konståkningsförbundet och de huvudansvariga tränarna har även pedagogisk utbildning samt yrkeserfarenhet som lärare. Träningen är uppbyggd på ett pedagogiskt och lekfullt sätt med många tränare på isen som undervisar barnen
Vi riktar oss mot alla som vill börja åka skridskor, oavsett förutsättningar, fas i livet samt mål.
Tränarna hjälper barnen att utvecklas och bedömer när det är dags att eventuellt flytta till en annan grupp och ger erbjudande till åkaren om att börja i en träningsgrupp i Konståkning.